Friday, July 22, 2011

Selamat hari lahir puteriku sayang...

video

Selamat hari lahir buat nur mujahidah nusaybah...Agak lambat ummi upload presentation ni sebab ummi agak sibuk dalam minggu ni. Ummi kekurangan gambar nusaybah selepas camera kita rosak semasa sambutan maulidurrasul yang lalu. Semoga anak ummi membesar menjadi mujahiadh solehah.

Friday, June 17, 2011

Surfing and blogwalking today...

Alhamdulillah...hari ni banyak masa sikit untuk blogwalking dan baca isu2 semasa. Blog yang menjadi pilihan utama tentulah blog yang ada resepi2 sedap. Saya mendapat semangat baru untuk belajar menghias kek sendiri. Tengok cara2 nak buat coklat ganache dan fresh cream tu macam senang, tapi tak cuba lagi tak bolehlah nak cakap. Oven dan pemukul telur pun tak ada kat rumah. Sebagai alternatif, kalau nak buat puding atau kek, saya gunakan blender dan kukus atas api. Hias2 ni kalau rajin buat, lama2 boleh insya ALLAH... cuma bila cuba macam2 resepi ni, doa banyak2 biar jadi...kalau tak jadi sayang...kos nak membeli bahan2 tu terpaksa burn.

Apa yang berlaku di Malaysia hari ni? Macam2...isu naik harga barang tak pernah surut...gaji tak naik pulak...kalau naik pun seciput je...Alhamdulillah ALLAH kurniakan rezeki. Tapi saya masih ingat kata2 ustaz hasbullah masa saya belajar UNGS dulu. Saya suka dengar ustaz bagi ceramah masa UNGS dulu. Ustaz cakap kita tak diuji dengan dugaan seperti gempa bumi, gunung berapi dan bencana2 alam yang dahsyat macam negara lain, tapi kita diuji dengan kenaikan harga barang. Masa ustaz cakap tu rasanya saya baru first year kat kuantan.

Bukan senang nak mentadbir kewangan sebuah keluarga, apatah lagi nak tadbir kewangan sebuah negara. Bukan senang nak tadbir dan uruskan sebuah keluarga, apatah lagi nak tadbir dan uruskan sebuah negara. Asasnya ialah iqomatuddin...wa siasatuddinya bihi...bangunkan agama dan tadbir dunia dengan agama itu...Insya ALLAH selamat dunia dan akhirat...

Bangunkan agama dalam keluarga dan tadbir keluarga dengan agama itu...bangunkan agama dalam negara dan tadbir negara dengan agama. Jadi, tidak mudah untuk jadi pemimpin ni. Pangkat dan kedudukan datang dengan amanah...dan amanah itu akan dipertanggungjawabkan nanti di hadapan ALLAH.

Masa untuk memerah susu. Nusaybah is approaching 11 months, and i managed to breasfeed nusaybah until now. Alhamdulillah...

Wednesday, May 25, 2011

Mujahadah membayar hutang


Alhamdulillah...hingga ke saat ini...jam 3.17 pm...masih mampu meneruskan perjuangan untuk membayar hutang. Jika berjaya puasa pada hari ini, maka jumlah hutang yang tinggal ialah 20 hari.

Agak mencabar juga puasa pada hari ini. Semalam sangat-sangat exhausted dan hampir-hampir tumbang semasa memasak lauk untuk berbuka puasa. Mujur saja suamiku menawarkan bantuan. Dalam tak larat2 tu pun, sempat abang buat request nak letak soo hon dan tahu kering dalam sayur. I said ok, but abang kene tolong rendamkan dan jagakan sayur sampai masak. Dengan rajinnya abang habiskan menggoreng ikan,dan juga sayur. Lepas siap masak, abang tolong hidangkan makanan. Terasa lambat masa berlalu nak tunggu buka. Nusaybah pulak bising2 merengak sebab nak tidur, nak minta ummi susukan sampai tertidur. Ummi pun makan cepat2, selalu makan dua pinggan, semalam makan sepinggan.

Lepas makan, naik bilik untuk solat. Biarkan nusaybah merengek sorang2 sebab abi tengah prepare minit mesyuarat yg lepas untuk meeting mlm td. Kesian juga tengok nusaybah merengek sorang2. Habis solat terus tidurkan nusaybah. Abi pun pergi meeting. Ummi ada meeting sebenarnya, tp ummi tak larat nak pergi.

Bila abang balik dekat pukul 1, ngadu kat abang lapar. Ingatkan abang nak ambikkan some food...tp abng terus tidur. Lapar lawn ngantuk...ngantuk menang...Terus tidur. Pukul 3 abang kejut minta buatkan air teh pekat. Abang diarrhea, tak tidur nyenyak sbb asyik gi toilet. Dalam ngantuk2 tu pergi turun bawah juga untuk buatkan air teh pekat. Lepas minum teh abang tidur, tp mataku pulak yg tak boleh terlelap. Setengah jam berjaga baru tidur semula.

Well, pagi tadi bangun dengan pening2 dan kepala berangin. Memang dah fikir tak nak puasa hari ni. Tp hati kecilku berkata apa salahnya cuba dulu tengok tahan sampai amna. Alhamdulillah, mujahadah hingga saat ini menahan lapar. Mudah-mudahan puasa hari ni berjaya.

Friday, May 6, 2011

Nobody is perfect


Kesempurnaan merupakan sesuatu yang sangat subjektif. Bagi mereka yang perfectionist, standard dalam melakukan sesuatu pasti berbeza berbanding mereka yang biasa-biasa ataupun ala kadar.

Nobody is perfect, tapi kita boleh berusaha untuk menjadi next to perfect. Bagi seorang pekerja, pastinya akan berusaha untuk menyiapkan kerja yang diberikan dengan sempurna. Sesempurna mana hasilnya pasti ada sedikit kekurangan ataupun penambahbaikan yang diperlukan, hanya ALLAH sahaja yang sempurna. Kita tidak dapat memuaskan hati semua orang, tetapi kita boleh berusaha untuk menyempurnakannya mengikut kemampuan kita.

Saya bukanlah seorang yang sempurna, begitu juga suami saya. Banyak kekurangan dan kesilapan yang kami tidak boleh elakkan. Apa yang boleh dipelajari ialah bagaimana berhadapan dengan kesilapan diri sendiri, bagaimana bereaksi dengan kesilapan suami@isteri, bagaimana menerima dan menghargai kesilapan dan kelemahan masing2.

Jika di awal perkahwinan kami, suami saya bukanlah seorang yang rajin dan tahu dalam melakukan kerja rumah. Alhamdulillah, selepas lebih 19 bulan hidup bersama, saya ajar, saya paksa, saya suruh, saya minta tolong, dan bermacam-macam teknik dilakukan, akhirnya suami saya sudah boleh melakukannya, walaupun belum berada di tahap sangat rajin lagi.Sudah boleh dan hendak masak nasi, masak bubur, masak lauk, buat air, beli ikan dan sayur di pasar, bertukang sikit2, basuh dan sidai baju dan sebagainya. Sudah pandai mengurus, sudah pandai belajar berjimat dan merancang kewangan. Selalu orang kata lelaki kelantan ni malas, mula2 saya rasa macam betul, tetapi bila saya lihat perubahan dalam suami saya selepas setahun lebih berkahwin, saya rasa macam tak betul pulak. My husband is willing to learn. Dia bukan malas, cuma dia tak tau nak buat apa dan macamana nak buat. So sesiapa yang belum berkahwin, jangan demand tinggi sangat nak org yg sempurna, tak nak kahwin dgn org dr negeri2 tertentu dsb. Nobody is perfect.

Kita tidak akan kenal seorang lelaki itu sehingga kita mengahwininya. Setiap orang ada kelemahan dan kelebihan masing2. Hargai kelemahan dan kelebihan. Terima kasih kepada suamiku yang selalu bersabar dengan kelemahanku. You complete me.

Thursday, March 31, 2011

today is friday


Alahmdulillah, hari ni hari jumaat. Sangat gembira pada hari jumaat, bukan sebb esok cuti, tp sebab hari jumaat ni banyk keberkatannya. Buat sujud sajadah, baca surah kahfi, nak potong kuku, nak bersedekah. Walaupun saya tak istiqomah buat benda2 ni, tp saya gembira bila hari jumaat tiba. Alangkah baiknya jika ALLAH tarik nyawaku di penghujung hidupku pada hari jumaat.

Setiap kali teringat, mesti message abang ingatkan untuk bersedekah masa sembahyang jumaat nanti. Semoga jumaat yang mendatang lebih baik daripada jumaat hari ini. Jumaat depan ialah due date submission thesis and case study untuk my supervisees. Good luck semua. Jangan hantar last minute sgt, nanti i pun tertekan.

"Ya Allah, perbaikilah untuk ku agamaku, yang menjadi pemelihara bagi urusanku, dan perbaikilah bagi ku duniaku, yang di dalamnya berlaku kehidupanku, dan perbaikilah untuk ku akhiratku yang kepadanya tempat kembali ku. Jadikanlah kehidupan ku merupakan tambahan bagi ku terhadap segala kebajikan dan jadikanlah kematian waktu rehat dari segala kejahatan. Amin"

Thursday, March 3, 2011

Dealing with penyakit M


Entri yang pertama saya dalam blog ini untuk tahun 2011.

Baru saja selesai malayari laman-laman web yang berkaitan dengan penyususan susu ibu. Saya sangat terkesan dengan kata-kata ini " penyakit M musuh no 1 bagi pengepam tegar". M is malas. Abang selalu cakap, "sayang kalau dah cukup stok untuk esok dah malas nak pam susu lagi". It is true pun.

Hujung minggu memang tak pam langsung. Kalau tak cukup sangat baru saya akan pam susu sebelum tidur, bangun tidur dan kerap pulang tengahari untuk menyusukan nusaybah. Malas @ penat?

Saya bukanlah heavy duty person.Sebelum pukul 5, saya akan mengepam susu. Selesai mengepam, punch out dan terus ke kedai membeli barang2 mentah untuk makan malam. Pergi rumah pengasuh, ambik Nusaybah. Dalam pukul 6 sampai rumah, beri makan Nusaybah dulu, kalau tak dia akan bising. Selepas Nusaybah makan baru boleh masak. Kalau mood Nusaybah ok, dapatlah siapkan lauk sebelum solat maghrib. Biasanya abang akan pulang jam 6.45.

Selepas makan malam dan bersolat, pergi mengajar ngaji bersama2 abang dan Nusaybah di balai raya sehingga pukul 9. Siap mengajar ngaji, balik rumah dan tidurkan nusaybah. Kalau rajin bolehlah basuh baju, sidai baju, lipat2 sikit baju nusaybah, kemas2 sikit rumah. Selalunya dekat pukul 10 dah tertidur sebab penat. Abang selalu ada meeting malam. Tak sempat nak tunggu abang balik dah tertidur dulu. Esok pagi baru sempat pam susu sebelum nusaybah bangun tidur. Selalu 6 lebih nusayah dah bangun.

Well, sebab saya cepat penat, jadi saya selalu malas nak pam. Office hour 2 kali je, kat rumah kadang2 pam kadang2 tak. Kalau tak cukup sangat baru nak bersengkang mata untuk cukupkan stok.

I am thinking either to buy a new spectra 3 double pump or wait until i have enough money to buy medela freestyle. Setelah berfikr dengan dalam, saya rasa saya masih mampu untuk mencukupkan stock nusaybah dengan hanya menggunakan medela harmony, dengan syarat saya mesti rajin. Cukup duit nanti baru boleh beli medela freestyle. Ank seterusnya boleh pakai FS.

So ummi, kene rajin, rajin dan rajin. Makan supplement, think positive...

Having less sleep last night :)