Thursday, March 1, 2012

INNA MA'AL 'USRI YUSRA

Sesungguhnya setiap kesusahan itu bersamanya ada kesenangan. Cuma kita perlu bersabar dan memohon kepada ALLAH dengan bersolat. WAS TA'IINUU BISSABRI WASSOLAH. Alhamdulillah, hari ini saya merasa lapang. Suatu ketika dulu, kami diuji dengan sesuatu, di mana kesabaran saya sangat-sangat teruji. Setiap kali teringat perkara itu, pasti saya akan berasa marah dan sedih. Namun kini, saya mampu untuk menerimanya dengan redha dan saya bertekad untuk meyelesaikan perkara ini. I believe that ALLAH will give us something precious after this, insya ALLAH. Peringatan bersama, perlu lebih berwaspada pada masa hadapan.

Tuesday, January 31, 2012

Breastfeeding...

Nur Mujahidah Nusaybah Binti Muhammad Hawari kini berusia 1 tahun 6 bulan dan 2 minggu. Usianya menghampiri 1 tahun 7 bulan. Alhamdulillah, saya masih menyusukan puteri solehah ini, tetapi tidak sepenuhnya. Sekarang saya tidak lagi mengepam susu sewaktu berada di ofis, dan saya gantikan susu ibu dengan susu formula sepanjang nusaybah berada di rumah pengasuh. Pulang ke rumah, saya terus menyusukan nusaybah. Saya bertukar kepada penyusuan penuh kepada penyusuan bercampur ini sejak usia nusaybah 1 tahun.

Hari sabtu lepas, pertama kali saya tinggalkan nusaybah bermalam bersama abu Nusaybah kerana mengikut program pelajar di teratak riverview, ulu bernam. Sebenarnya, saya sangat risau kerana Nusaybah tidak pernah ditinggalkan bermalam. Lebih2 lagi suami saya perlu menguruskan program sepanjang peninggalan saya.

Alhamdulillah, sepanjang program berlangsung, beberapa orang pelajar yang baik hati telah sudi menjaga Nusaybah. Saya masih tidak berkesempatan untuk belanja palajar 2 ini makan, insya ALLAH kami akan panggil makan di rumah. Sepanjang program suami saya malam itu, Nusaybah berkelakuan dengan baik.

Malam itu, selepas suami saya habis program dan ketika ingin melelapkan mata, suami saya menghantar sms supaya saya mengejutkan untuk solat subuh. Jika saya tidak silap, jam 1.08 pagi. Saya sedang melakukan aktiviti night walk. Saya menarik nafas lega bila saya yakin segalanya baik2. Setengah jam selepas itu, suami saya menelefon kerana Nusaybah terbangun dan menangis2. Selalunya bila Nusaybah merengek malam2, dia akan mencari susu ibunya. Puas diberi susu, dipujuk, tetapi tidak berjaya. Selepas dibiarkan menangis, akhirnya Nusaybah kepenatan dan mencari botol susunya sendiri. Dia berbaring di atas riba abinya dan terus tidur pada jam 2.30 pagi.

Saya pula, selepas tamat aktiviti nightwalk, saya memang berhasrat untuk tidur. Malangnya kepala dan badan saya sakit semua kerana saya tidak menyusukan Nusyabah sepanjang hari. Saya juga tidak membawa breastpump untuk memerah susu. Akhirnya saya terpakasa memerah susu secara manual. Saya simpan susu yang diperah dalam botol.

Keesokan harinya, jam 5.45 pagi suami saya menelefon semula. Nusaybah merengek lagi sejak dari jam 5 lagi. Memang selalu itulah waktunya dia akan merengek minta susu. Kesian suami saya, tidurnya tidak nyenyak.

Pagi itu, jam 10 pagi, suami saya bertolak ke tempat program. Alhamdulillah, bila dapat berjumpa Nusaybah, hati jadi sangat lega. Saya berikan susu kepada Nusaybah dengan banyak sebagai ganti. Susu yang saya perah pada waktu malam semalam memang sudah basi dan tidak boleh diberikan kepada Nusaybah. Sayang sebenarnya untuk membuang susu tersebut.

Selepas tamat program pada petang itu, kami pun bertolak pulang ke puncak alam. Separuh perjalanan, suami saya sangat mengantuk. Jadi saya teruskan perjalanan dengan Nusaybah dan abinya tidur kerana kepenatan.

Kerapkali suami saya mencadangkan agar saya hentikan penyusuan ini supaya Nusaybah biasa ditinggalkan dengan sesiapa sahaja jika saya terpaksa tinggalkan kerana dia biasa tidur tanpa menyusu dengan umminya.

5 bulan lagi Nusaybah akan berusia genap 2 tahun. Insya ALLAH, walaupun tidak menyusukan secara 100% (mungkin 40 %), saya akan tetap meneruskan penyusuan ini sehingga usianya 2 tahun. Mudah-mudahan berjaya.

Friday, July 22, 2011

Selamat hari lahir puteriku sayang...

video

Selamat hari lahir buat nur mujahidah nusaybah...Agak lambat ummi upload presentation ni sebab ummi agak sibuk dalam minggu ni. Ummi kekurangan gambar nusaybah selepas camera kita rosak semasa sambutan maulidurrasul yang lalu. Semoga anak ummi membesar menjadi mujahiadh solehah.

Friday, June 17, 2011

Surfing and blogwalking today...

Alhamdulillah...hari ni banyak masa sikit untuk blogwalking dan baca isu2 semasa. Blog yang menjadi pilihan utama tentulah blog yang ada resepi2 sedap. Saya mendapat semangat baru untuk belajar menghias kek sendiri. Tengok cara2 nak buat coklat ganache dan fresh cream tu macam senang, tapi tak cuba lagi tak bolehlah nak cakap. Oven dan pemukul telur pun tak ada kat rumah. Sebagai alternatif, kalau nak buat puding atau kek, saya gunakan blender dan kukus atas api. Hias2 ni kalau rajin buat, lama2 boleh insya ALLAH... cuma bila cuba macam2 resepi ni, doa banyak2 biar jadi...kalau tak jadi sayang...kos nak membeli bahan2 tu terpaksa burn.

Apa yang berlaku di Malaysia hari ni? Macam2...isu naik harga barang tak pernah surut...gaji tak naik pulak...kalau naik pun seciput je...Alhamdulillah ALLAH kurniakan rezeki. Tapi saya masih ingat kata2 ustaz hasbullah masa saya belajar UNGS dulu. Saya suka dengar ustaz bagi ceramah masa UNGS dulu. Ustaz cakap kita tak diuji dengan dugaan seperti gempa bumi, gunung berapi dan bencana2 alam yang dahsyat macam negara lain, tapi kita diuji dengan kenaikan harga barang. Masa ustaz cakap tu rasanya saya baru first year kat kuantan.

Bukan senang nak mentadbir kewangan sebuah keluarga, apatah lagi nak tadbir kewangan sebuah negara. Bukan senang nak tadbir dan uruskan sebuah keluarga, apatah lagi nak tadbir dan uruskan sebuah negara. Asasnya ialah iqomatuddin...wa siasatuddinya bihi...bangunkan agama dan tadbir dunia dengan agama itu...Insya ALLAH selamat dunia dan akhirat...

Bangunkan agama dalam keluarga dan tadbir keluarga dengan agama itu...bangunkan agama dalam negara dan tadbir negara dengan agama. Jadi, tidak mudah untuk jadi pemimpin ni. Pangkat dan kedudukan datang dengan amanah...dan amanah itu akan dipertanggungjawabkan nanti di hadapan ALLAH.

Masa untuk memerah susu. Nusaybah is approaching 11 months, and i managed to breasfeed nusaybah until now. Alhamdulillah...

Wednesday, May 25, 2011

Mujahadah membayar hutang


Alhamdulillah...hingga ke saat ini...jam 3.17 pm...masih mampu meneruskan perjuangan untuk membayar hutang. Jika berjaya puasa pada hari ini, maka jumlah hutang yang tinggal ialah 20 hari.

Agak mencabar juga puasa pada hari ini. Semalam sangat-sangat exhausted dan hampir-hampir tumbang semasa memasak lauk untuk berbuka puasa. Mujur saja suamiku menawarkan bantuan. Dalam tak larat2 tu pun, sempat abang buat request nak letak soo hon dan tahu kering dalam sayur. I said ok, but abang kene tolong rendamkan dan jagakan sayur sampai masak. Dengan rajinnya abang habiskan menggoreng ikan,dan juga sayur. Lepas siap masak, abang tolong hidangkan makanan. Terasa lambat masa berlalu nak tunggu buka. Nusaybah pulak bising2 merengak sebab nak tidur, nak minta ummi susukan sampai tertidur. Ummi pun makan cepat2, selalu makan dua pinggan, semalam makan sepinggan.

Lepas makan, naik bilik untuk solat. Biarkan nusaybah merengek sorang2 sebab abi tengah prepare minit mesyuarat yg lepas untuk meeting mlm td. Kesian juga tengok nusaybah merengek sorang2. Habis solat terus tidurkan nusaybah. Abi pun pergi meeting. Ummi ada meeting sebenarnya, tp ummi tak larat nak pergi.

Bila abang balik dekat pukul 1, ngadu kat abang lapar. Ingatkan abang nak ambikkan some food...tp abng terus tidur. Lapar lawn ngantuk...ngantuk menang...Terus tidur. Pukul 3 abang kejut minta buatkan air teh pekat. Abang diarrhea, tak tidur nyenyak sbb asyik gi toilet. Dalam ngantuk2 tu pergi turun bawah juga untuk buatkan air teh pekat. Lepas minum teh abang tidur, tp mataku pulak yg tak boleh terlelap. Setengah jam berjaga baru tidur semula.

Well, pagi tadi bangun dengan pening2 dan kepala berangin. Memang dah fikir tak nak puasa hari ni. Tp hati kecilku berkata apa salahnya cuba dulu tengok tahan sampai amna. Alhamdulillah, mujahadah hingga saat ini menahan lapar. Mudah-mudahan puasa hari ni berjaya.

Friday, May 6, 2011

Nobody is perfect


Kesempurnaan merupakan sesuatu yang sangat subjektif. Bagi mereka yang perfectionist, standard dalam melakukan sesuatu pasti berbeza berbanding mereka yang biasa-biasa ataupun ala kadar.

Nobody is perfect, tapi kita boleh berusaha untuk menjadi next to perfect. Bagi seorang pekerja, pastinya akan berusaha untuk menyiapkan kerja yang diberikan dengan sempurna. Sesempurna mana hasilnya pasti ada sedikit kekurangan ataupun penambahbaikan yang diperlukan, hanya ALLAH sahaja yang sempurna. Kita tidak dapat memuaskan hati semua orang, tetapi kita boleh berusaha untuk menyempurnakannya mengikut kemampuan kita.

Saya bukanlah seorang yang sempurna, begitu juga suami saya. Banyak kekurangan dan kesilapan yang kami tidak boleh elakkan. Apa yang boleh dipelajari ialah bagaimana berhadapan dengan kesilapan diri sendiri, bagaimana bereaksi dengan kesilapan suami@isteri, bagaimana menerima dan menghargai kesilapan dan kelemahan masing2.

Jika di awal perkahwinan kami, suami saya bukanlah seorang yang rajin dan tahu dalam melakukan kerja rumah. Alhamdulillah, selepas lebih 19 bulan hidup bersama, saya ajar, saya paksa, saya suruh, saya minta tolong, dan bermacam-macam teknik dilakukan, akhirnya suami saya sudah boleh melakukannya, walaupun belum berada di tahap sangat rajin lagi.Sudah boleh dan hendak masak nasi, masak bubur, masak lauk, buat air, beli ikan dan sayur di pasar, bertukang sikit2, basuh dan sidai baju dan sebagainya. Sudah pandai mengurus, sudah pandai belajar berjimat dan merancang kewangan. Selalu orang kata lelaki kelantan ni malas, mula2 saya rasa macam betul, tetapi bila saya lihat perubahan dalam suami saya selepas setahun lebih berkahwin, saya rasa macam tak betul pulak. My husband is willing to learn. Dia bukan malas, cuma dia tak tau nak buat apa dan macamana nak buat. So sesiapa yang belum berkahwin, jangan demand tinggi sangat nak org yg sempurna, tak nak kahwin dgn org dr negeri2 tertentu dsb. Nobody is perfect.

Kita tidak akan kenal seorang lelaki itu sehingga kita mengahwininya. Setiap orang ada kelemahan dan kelebihan masing2. Hargai kelemahan dan kelebihan. Terima kasih kepada suamiku yang selalu bersabar dengan kelemahanku. You complete me.

Thursday, March 31, 2011

today is friday


Alahmdulillah, hari ni hari jumaat. Sangat gembira pada hari jumaat, bukan sebb esok cuti, tp sebab hari jumaat ni banyk keberkatannya. Buat sujud sajadah, baca surah kahfi, nak potong kuku, nak bersedekah. Walaupun saya tak istiqomah buat benda2 ni, tp saya gembira bila hari jumaat tiba. Alangkah baiknya jika ALLAH tarik nyawaku di penghujung hidupku pada hari jumaat.

Setiap kali teringat, mesti message abang ingatkan untuk bersedekah masa sembahyang jumaat nanti. Semoga jumaat yang mendatang lebih baik daripada jumaat hari ini. Jumaat depan ialah due date submission thesis and case study untuk my supervisees. Good luck semua. Jangan hantar last minute sgt, nanti i pun tertekan.

"Ya Allah, perbaikilah untuk ku agamaku, yang menjadi pemelihara bagi urusanku, dan perbaikilah bagi ku duniaku, yang di dalamnya berlaku kehidupanku, dan perbaikilah untuk ku akhiratku yang kepadanya tempat kembali ku. Jadikanlah kehidupan ku merupakan tambahan bagi ku terhadap segala kebajikan dan jadikanlah kematian waktu rehat dari segala kejahatan. Amin"